Laatste nieuws:
Functionele Oogzorg Nederland

Functionele Oogzorg Nederland (FON) is een multidisciplinaire oogzorgorganisatie.

Op dit platform werken professionals uit het onderwijsveld en de (para)-medische wereld nauw samen met opticiens en optometristen met als doel het publiek te informeren en te adviseren over visuele problemen en de (mogelijke) nadelige gevolgen hiervan. Daarnaast onderhoudt de FON contacten en/of samenwerking met de oogheelkunde/orthoptie en organisaties als de ANWB. 

FON Oogzorg en FON Oogzorgprofessional
Voor een oogonderzoek/correctie zoals fixatiedisparatie (FD) moeten de strengste eisen gesteld worden. Een foutieve correctie, door bijvoorbeeld een verkeerde diagnose, kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor het individu en het probleem zelfs verergeren. De oogspecialisten van de bij de FON aangesloten optiekbedrijven werken met een protocol om de juiste hulp te kunnen aanreiken. U kunt ook een voorscreening laten doen bij een gecertificeerde FON Visuele Screener & Trajectbegeleider. Zie rechtsonder op deze pagina voor een adressenlijst.

Functionele Optometrie

De functionele optometrie is een specialisatie binnen de eerstelijnsoogzorg. Deze vorm van oogzorg is erop gericht oplossingen te vinden voor mensen die door een visueel probleem niet goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Zien moet een automatisch proces zijn dat weinig inspanning kost. Zo kunnen er door een onjuiste oogsamenwerking diverse klachten ontstaan zoals:

  • Leer-, schrijf- en leesproblemen in allerlei vormen
  • Een slechte concentratie
  • Een slechte of verminderde grove en/ of fijne motoriek
  • Een slechte oog-handcoördinatie
  • Het vermijden van leeswerk
  • Hoofdpijn
  • Brandende of jeukende ogen
  • Gedragsproblemen

Ook bij kinderen kan een onjuiste oogsamenwerking gezondheidsproblemen veroorzaken en de schoolprestaties negatief beïnvloeden. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat ten onrechte aan dyslexie wordt gedacht, terwijl het eigenlijk om visuele problemen gaat. De verschijnselen lijken immers erg op elkaar. Kinderen kunnen bijvoorbeeld veel moeite hebben om de ogen soepel een regel te laten volgen, of het kost hun ogen moeite niet dubbel te zien. Zulke kinderen leren onvoldoende vertrouwen op visuele informatie en zijn snel afgeleid. Dat bemoeilijkt het goed ontwikkelen van een visueel woordbeeld aanzienlijk. Zulke visuele problemen zijn in de meeste gevallen goed op te lossen. Bij vermoeden van dyslexie is daarom een functioneel optometrisch onderzoek aan te raden. Vaak kunnen door aangeboden oplossingen lees- en leerproblemen al aanzienlijk verminderd worden.

In 2003 is de FON opgericht als platform om het publiek te informeren over visuele disfuncties en de mogelijke gevolgen ervan. Binnen de FON werken diverse beroepsgroepen succesvol met elkaar samen. Dat zijn professionals uit het onderwijsveld, de (para)-medische wereld en de (functionele) eerste lijn oogzorg.

Opleiding Visuele Screening en Trajectbegeleiding
Naast informeren leiden wij ook visuele screeners op. Bij deze visuele screeners kunt uw kind of u zelf een visueel vooronderzoek laten uitvoeren en indien nodig uw kind of u zelf nodig laten doorverwijzen naar een FON oogspecialist. Bovendien verzorgen zij de nazorg en trajectbegeleiding. Hier kunt u informatie vinden als u zelf opgeleid wilt worden tot FON visuele screener. Een vooropleiding is niet noodzakelijk, wel affiniteit met zorg.
Rechts op de pagina treft u de adressenlijst van de FON visuele screeners aan in Nederland.

Heeft u vragen, stuur dan een mail naar Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en we zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

 
Waar kan ik terecht

Enquête

Hoe heeft u de site gevonden?